Er dyr vin pengene værd?

Hvor meget skal en flaske vin egentligt koste?

Vine findes i alle prisklasser. Fra papvinen i Fakta, til samlervine, der vil ruinere os almindelige dødelige. Men hvor mange penge skal man egentligt betale for vin? Er de dyre vine overhovedet pengene værd, og hvordan finder man sin egen grænse?

Inden vi når så langt, skal vi et smut forbi de ikoniske og knækdyre vine fra Bourgogneområdet Domaine de la Romanée-Conti. Dette område regnes for at producere nogle af de bedste vine i verden, og de er prissat derefter!

Lidt om Romanée-Conti

Vinene fra Domaine de la Romanée-Conti er i absolut verdensklasse og efterspurgt allerede år før de bliver produceret. Og når først de er blevet udgivet, er de praktisk talt umulige at få fat i. Udover topvinen “Romanée-Conti” er der 6 andre vine, som har hver deres marker.

  • Richebourg
  • La Tache
  • Romanee St. Vivant
  • Montrachet
  • Echézeaux (udtales “Xs-Xs-O” – cirka)
  • Grands Echézeaux

En Echezeaux fra 2004 kan skaffes fra ca. 10.000 kr. pr. flaske. Vinene falder gradvist i pris efter markernes kvalitet, men ikke betydeligt, hvilket resulterer i, at selv den sidste mark i rækken koster flere tusinde kroner.

Alle vinene fremstilles kun i få tusinde eksemplarer da, markerne kun giver omkring 5000 flasker årligt.
Værre bliver det når vinen skal fordeles i verden. Kun 1 % af domainets vine – altså cirka fem Romanee-Conti flasker fra hver mark – bliver solgt i Danmark. Så chancen for at få snitterne i en af flaskerne, er meget lille.

Skulle du alligevel have de 60.000-70.000 kr. som en kasse med 6 af de forskellige flasker koster, så kan du få en smageoplevelse for livet.
Nogle få gange hænder det, at der afholdes smagninger, hvor du for mellem 7000-9000 kr. kan opleve vinene. Dette inkluderer dog også mad, så lidt bonus får man da for pengene!

Ny vin på gamle flasker

For nogle år tilbage blev en stor smagning afholdt på Nordsjælland. Arrangøren havde skaffet nogle helt legendariske flasker, som udover at være fra Romanée-Conti og Richebourg, også var fra årgange, som burde være helt umulige at finde!

Det var fx fra 1945 og 1937, der ellers var regnet som destrueret da 2. Verdenskrig sluttede, og Europa var krigshærget. Vine som disse er umulige at prissætte, da der praktisk talt ikke er grænser for hvad samlere vil betale for dem – alt har jo naturligvis en pris – men flere hundrede tusinde kroner er slet ikke utænkeligt.

Smagningen blev en kæmpe succes, og skabte stor fokus på arrangørerne. Efterfølgende blev det dog til alles enorme overraskelse afsløret, at vinen ikke var ægte. Der var simpelthen tale om “ny vin på gamle flasker” og naturligvis svindel af værste skuffe!
Naturligvis følte deltagerne sig dybt forulempede og al tillid til arrangørerne var mistet.

Selv erfarne vineksperter kan tage fejl

Sådan må det jo være. Men hvordan pokker kan det lade sige gøre? Til den slags smagninger er det typisk vinentusiaster og meget erfarne vinkyndige der tropper op. Derfor kan det undre, at det først var efter smagningen var afsluttet, det kom frem, at hele selskabet have skålet i billig vin, og slet ikke de ikoniske dråber som de havde betalt for.

Årsagen til mistanken om, at flaskerne blev genbrugt, opstod ved at sammenligne billeder fra forskellige smagninger. Gennem misfarvning og iturevne etiketter blev det afsløret, at flaskerne var blevet fyldte og proppet gentagne gange. Denne situation er en vanskelig størrelse, når selv de bedste kan blive forhørt og tage fejl. Spørgsmålet står dog tilbage – er dyr vin virkelig pengene værd?

Lad os fjerne fokus fra de helt store vine i verden, og kigge på de vine, som os dødelige lønmodtagere har råd til at købe.

Hvad er en dyr vin?

Lad os sige det er fredag eftermiddag og du vælger at gå ned til din lokale vinforhandler – og nej du går ikke ned i supermarkedet, for der får du altså ikke samme vejledning. Du besøger din vinforhandler. Punktum.

Nu står du overfor et valg. Skal du have en vin til moderate penge eller skal der købes lidt dyrere dråber? For at vi taler samme sprog så er vin til moderate penge 150 kr. flasken og dyrere vin er +300 kr. flasken. Får du mere for pengene? Det er altid svært at diskutere smag, så lad os kigge lidt på fakta.

Besøg din lokale vinhandler, når du skal have ordentlig vin

Dyr vin kræver erfaring. Hvis du vælger at investere i dyr vin, så får du naturligvis noget mere for pengene. Typisk er der flere finesser og vinen er mere raffineret. Dog skal du altid tænke på, at det handler om at sammenligne, din smag og ikke mindst erfaring.

Det nemmeste er at drage en sammenligning på samme hus, som til tider har en “førstevin” og en “andenvin” og nogle gange endda en “tredjevin”. Betydningen kan være signifikant, da det typisk er udvælgelsen af druerne som afgør kvaliteten. Men ofte er netop sådan, at de store vinhuse, som har både en førstevin og en andenvin, er meget selektive med deres produktion, hvilket betyder, at du faktisk får noget rigtig fornuftigt vin, selvom du må “nøjes”.

Blindsmagning er en god starter

Hvis vi virkelig skal have svaret på om dyr vin er pengene værd, så kan en blindsmagning være vejen frem. Det er ret simpelt. Du får en person som ikke skal deltage i smagningen til at åbne vinen og pakke den grundigt ind, og derefter servere den. På denne måde er der ingen forudsætninger for at vide, hvad du skal drikke.

Prøv eksempelvis tre forskellige vine fra samme område og på samme drue for at danne et bedre sammenligningsgrundlag. Jo flere fællesnævnere du har, des nemmere bliver det at finde frem til, om dyr vin er pengene værd for dig. Hvis du kan finde vine på samme drue, fra samme producent og samme årgang i forskellige prisklasser, så har du en god forudsætning for at lave din egen minitest.

Til syvende og sidst handler det selvfølgelig om din smag og hvad du vil. Det er nemlig dig som sætter rammerne. Vores ærlig mening er, at dyr vin sagtens kan være pengene værd, men hver ting til sin tid. Der er nemlig ikke en endegyldig sandhed, om at dyr vin altid pr. definition er vejen frem. Går vi nogle prisklasser højere op, så kan det faktisk være endnu sværere at smage forskel og her kan man fint argumentere for, at vin til flere tusinde kroner flasken ikke nødvendigvis er pengene værd.

Husk også, tilbehøret til vinen. Hvis du får mad til, så kan maden trække vinen i begge retninger. Gode mad- og vinmatch får både mad og vin til at gå op i en højere enhed, mens et dårligt match kan gøre det modsatte.

Og husk så at prøve dig frem! Test nogle druer og vine af i blindsmagninger. For mange har det stor betydning om man kender til druen før man smager den, så på med staniolen, puds smagsløgene og find din egen stil. Efterhånden som din palette blive forfinet, og udvikler sig i takt med, du får mere erfaring indenfor vin, så får du også bedre mulighed for at bevæge dig mere rundt i vinene, og vil (måske) sætte mere pris på dyrere vin.

God jagt!

Læs mere om vin her