Få opdateret din vinjargon – Her er 5 udtryk, du skal kende!

Er du ny til vin? Så frygt ej!

 

Vinens verden er finurlig og til tider kan den være lidt svær at begå sig i. Ofte bliver der brugt både forkortelser og ord, som er svære at forstå, og det med at spørge ind når du egentlig gerne vil kloge dig, kan godt virke lidt amatøragtigt. Men frygt ej! For vi har nemlig samlet 5 ord som du skal kende for at kunne begå dig som semiprof. og fjerne alt tvivl om, du har styr på din vinjargon.

 

Terroir

“Terroir” er det franske ord for jord. Det kan ikke helt oversættes så betydningen er vigtig. Du vil sikkert opleve, at vinkyndige til en smagning, kan finde på, at sige “Hold da op – man kan tydelige smage dens terroir her!” Det dækker egentlig over flere forhold ved en vinmark, som har betydning for vinens smag, farve og duft. Mere specifikt handler det om jordbund, klimaet og så druen og dyrkningsformen som kan være konventionel, økologisk eller biodynamisk. Så for at opsummere, er Terroir er et samlet begreb over flere forhold på en vinmark

Enkeltmarksvine

Enkeltmarksvine er udtryk for vine, der er fremstillet af druer fra én og sammen mark. Det betyder at det er denne og kun denne mark, som udgør karakteristikken for denne vin. Nogle marker i Frankrig og Italien har næsten ikonstatus, og giver vinene et mere ensartet udtryk, end når der blandes af forskellige marker.

Gardiner

Udtrykket ”gardiner” bruges typisk efter vinen er slynget rundt og vinen langsomt glider ned af glassets inderside. Du vil sikkert opleve stor begejstring, når der er findes fede tykke gardiner på vine. Dog må vi skuffe og afsløre at det ikke har noget som helst med vinens kvalitet at gøre. Det siger blot noget om vinenes alkoholniveau.

Botrytis cinerea!

Botrytis cinerea er svært at afkode, men tænk på “ædel råddenskab” som faktisk er det samme. Den korte forklaring er svampevækst, som opstår under meget særlig vejrforhold – mest kendt omkring Sauterne, hvor druerne bliver angrebet og svampen suger alt væsken af druerne, og kun efterlader sukkeret. Det giver nogle ret unikke druer, som er helt indtørrede, meget søde og koncentrerede, som franskmændene ved et tilfælde fandt ud af, faktisk kan lave noget af det bedste dessert vin i verden!

Lukket

“Den er meget lukket er den ikke?” Dette oplever du, når de smarte folk bliver ved med at dufte til vinen og slynge den rundt i glasset.
Det skyldes at vinen er tæt og formentlig dufter meget af alkohol hvilket er typisk for unge vine. Det kræver dermed noget ilt at få vinen til at “åbne” sig som typisk klares ved at slynge den rundt i glasset.

Iltning af vin, kan du læse mere om, i vores miniguide om dekantering.

Læs mere om vin her