Iltning af vin

Sådan får du det bedste ud af vinen

Hvorfor ilter man vin? -og er det overhovedet nødvendigt?

De fleste oplever at vine bløder op og bliver mere runde, når de bliver iltet. Dette er oftere tilfældet med unge, tanninholdige vine som Cabernet Sauvignon eller Nebbiolo, men hvidvine kan også opleves at udvikle sig, når de kommer i kontakt med luft. Iltningen starter fra det sekund, du hiver proppen af flasken. Herefter har du nogle forskellige muligheder for at bestemme slagets gang.

iltning af vin

Iltning i flaske: Ikke den store effekt

Nogle foretrækker at åbne vinen en times tid inden den skal drikkes, og blot lade den stå i flasken. Dette trick gør næsten intet for iltningen. Den lille overflade af rødvin i flaskens hals, som har kontakt med ilt, giver kun en meget lille del af vinen lov at udvikle sig. Så hvis der skal gang i sagerne, skal vinen ud af flasken.

Iltning i glas: Få hele udviklingen med

Når vinen hældes på glas, sker der ting og sager. Mange rødvinsglas er så snedigt indrettet, at de er bredest omkring den nederste tredjedel. Et tilpas skænket glas rødvin passer derfor med, at rødvinens overfladespejl ligger et sted i dette brede område, og det giver den største kontaktflade til luft og dermed de bedste muligheder for iltning.

Udover at glassets indsnævring hjælper til at fange aromaer og øge hele oplevelsen af vinen, giver formen også mulighed for at give glasset et par rolige sving, og dermed give vinen mere ilt. Det giver den store fordel, at man (i nogen grad) selv kan styre iltningen, og smage hvordan vinen udvikler sig over tid

Hvis du har tålmodigheden til det, så lad første glas vare 30 minutter, og læg mærke til hvordan vinen ændrer sig i takt med, den får mere ilt.
P. Lex Reserva er et godt eksempel på en rødvin, med en tydelig udviklingsproces over 30 minutter. Smag den hvert 5. minut efter ophældning, og mærk hvordan vinen tydeligt ændrer karakter.

Dekantering på karaffel: Ud med bundfaldet og ind med æstetikken

Dekantering er den avancerede måde at ilte en vin på. Her går man skridtet videre og smider en karaffel ind i kampen.
De fleste vine behøver ikke at blive dekanteret, medmindre man bevidst ønsker at øge iltningen eller – som dekantering oprindeligt er tiltænkt – vil af med bundfaldet.

Overhældning på karaffel giver mulighed for at ilte vinen i god tid. På nogle restauranter vil rødvinen blive overhældt på karaffel inde ved bordet inden forretten, så den kan nå at få lidt luft inden hovedretten serveres. Det ser godt ud, giver point på æstetikkontoen, og sikrer man får den fulde oplevelse fra vine, der er langsomme om at åbne sig op.

Sådan dekanterer du din vin

Dekantering i ordets tekniske forstand betyder at adskille vinen fra bundfald, ved at hælde den over i en anden beholder. Om det er en karaffel eller en anden flaske er i situationen ligegyldig.

Bundfald findes ofte i ældre vine, eller vine som ikke er blevet filtreret ved aftapning. Så hvis du har en vin, du beslutter dig for at dekantere, skal du sørge for, den har stået stille i oprejst position i nogle timer. Gerne fra dagen før, hvis det er muligt, så alle små partikler er faldet til bunds.

Åbn herefter flasken mens den står på bordet, og overhæld den så forsigtigt som muligt, så bundfaldet ikke bevæger sig for meget. Lad rødvinen glide ned af karaflens side, i stedet for at lade det plaske ned.
Sørg for at stå ved en god lyskilde, så du kan se bundfaldet i vinflasken, og nå at stoppe inden det kommer med over i karaflen. Du kan se bundfaldet som nogle små, mørke partikler, der driver rundt i vinen.

I hvor god tid skal jeg dekantere min vin?

Dette er det store spørgsmål, som de færreste har svaret på, da det kommer meget an på vinen. Et sted mellem 30 minutter og 2 timer før du skal drikke den, er en god tommelfingerregel. Ældre Cabernet’er, Bordeaux’er og Rhone vine bør dekanteres kort inden servering, for at undgå de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo godt kan være et par timer om at åbne op.

Husk dog at vinen ilter videre i glassene, og at vinen ilter hurtigere i en karaffel, end hvis den står i en flaske, så pas på med at komme for sent i gang.

Læs mere om vin her

iltning af vin thumb

Iltning af vin

Sådan får du det bedste ud af vinen Hvorfor ilter man vin? -og er det overhovedet nødvendigt? De fleste oplever at vine bløder op og

Læs mere »