5 tips om vin jeg ville ønske, jeg havde kendt

Bliv klogere på vin med disse gode råd

 

Familiefaren fra Mad & Monopolet er endnu en gang på banen, og denne gang får du 5 gode råd om vin, fra en mand med 15 år i branchen

“Jeg kunne nok have sparret mig selv for en del fejl, undren og investeringer i vin, hvis jeg havde haft en erfaring jeg har nu efter 15 år som ivrig vinentusiast”

Rejsen fra nybegynder til øvet, til at tro man ved alt, til at erfare, at man stadigvæk er nybegynder, til man til sidst affinder sig med, at man aldrig bliver helt ekspert, har naturligvis været spændende, udfordrende og lærerig. Den har budt på massevis af smagsoplevelser, store som små, overraskende som skuffende, og endda overvældende og sidst men ikke mindst bekræftende.

Da jeg startede med at drikke vin, troede jeg hurtigt, at jeg vidste alt. Jeg var typen som lynhurtigt troede, at bare jeg kendte et lille hjørne af et område, eller en drue eller et land, så var jeg ekspert. Jeg blev klogere. Derfor har jeg samlet 5 tips, som jeg ville ønske jeg kendte dengang.

#1 Vin skal ikke nødvendigvis dekanteres

Ja den er god nok. Jeg troede rent faktisk at alt vin skulle dekanteres som nybegynder. Jeg var overbevist om, at vinen blev bedre, blød som fløjl og at dette var det eneste rigtige. Jeg var fuldstændig ukritisk med at dekantere, uanset hvad, og vinen fik virkelig tærsk i min karaffel.
Nu drak jeg heldigvis ikke de helt store vine dengang, men havde jeg fået en Mouton Rothschild 1961 smidt i hånden, var den også røget gennem en grundig dekantering.

“I min verden sker det kun i to tilfælde, at jeg hiver en karaffel frem”
I dag er jeg gået i den helt anden grøft, og ved, at dekantering giver mere ilt til en vin, hvilket betyder at den åbner sig hurtigere.
I min verden sker det kun i to tilfælde, at jeg hiver en karaffel frem. Det kan ske hvis jeg får serveret ung vin af høj kvalitet som reelt bliver åbnet lidt for tidligt – også kendt som ”barnemord” hvor vinen er så tilknappet og indelukket, at den er umulig at komme i nærheden af og bare smager af tanniner.

Der vil en dekantering muligvis hjælpe den på vej, antaget at du ikke har tålmodighed til at vente på den åbner sig i flasken og glasset.
Ellers kunne det jo være, at en sød gæst har medbragt en vin, hvor alkohollen overvælder duft og smag, hvilket nogle gange sker med oversøiske vine. Der kan en dekantering måske redde den.

#2 Jo dyrere vin, jo bedre vin

Not… even… close!
Vin handler om smag, og ikke om penge og pris.
Jeg har drukket vine til flere tusinde kroner og undret mig over kvaliteten. Omvendt har jeg drukket vin til små penge, hvor jeg henrykt har kigge på glasset, og undret mig over hvordan så få penge, kan bringe så stor en smagsoplevelse!

#3 Opbevaring

Den burde være lige til højrebenet ikke? Du opbevarer dine vine i et vinkøleskab, medmindre du drikker dem relativt hurtigt. Hvis du ikke har et vinkøleskab, så opbevarer du dem i et rum med så konstant temperatur som muligt. Det lærte jeg på den hårde måde, og faktisk troede jeg ikke på det før det var for sent.

“Da jeg åbnede den første flaske var jeg knust! Duften af ”sur klarklud” væltede op af glasset og en lidt grumset vin endte i vasken”
Jeg havde en del år tilbage investereret i nogle flasker Dominos fra 2001 med høj rating fra vinguruen Robert Parker. Hele tre stk. var landet til en fornuftig pris af 700 kr. flasken. De blev pænt stillet på en hylde i et rum hvor der bl.a. stod en computer tændt dagen lang. Vi brugte rummet til at tørre tøj og så blev der luftet ud flere gange året rundt. Og det var sgu ikke særlig smart.

Ændringer i temperaturen gennem blot et års tid, var tilsyneladende nok til at vinen tog skade. Da jeg åbnede den første flaske var jeg knust! Duften af ”sur klarklud” væltede op af glasset og en lidt grumset vin endte i vasken. Af frygt for at næste skulle være i samme kategori, ventede jeg nogle måneder hvor dagligt bad til, at det nok skulle gå. Men nej. Mine bønner blev ikke hørt, og de to sidste flasker endte også i vasken. Derefter investerede jeg i et billigt vinkøleskab, og kun få gange siden er det sket, at der har været fejl på vinene. Dog aldrig grundet opbevaringen.

Du behøver ikke at drøne i Silvan efter en ny spade, og grave ud til en kælder, for at opbevare din vin. Mindre kan også gøre det.

#4 Rødvin skal være dyrere end hvidvin

Nu skal det ikke handle om pris, men mere om forhold imellem rødvin og hvidvin. Mange mener dog forsat, at der skal investeres mere i rødvin end i hvidvin. Typisk vil man gerne bruge et par hundrede kroner på en god rødvin, men hvornår har du sidst gjort det på en hvidvin? Nej vel? Det er synd og skam, og noget som jeg først sent fandt ud af.

“…en ny verden stod for mine fødder” Hvidvin kan være noget af det mest nuancerede og smukke der findes. Men fordi en hvidvin typisk serveres kold, og derved mister meget af duften og smagen fordi noterne dæmpes, så går nogen på kompromis med kvaliteten. Det er synd. Efter en hvidvinssmagning hvor min kollega tvang mig med blev jeg klogere – meget klogere – og en ny verden stod for mine fødder.

#5 Rødvin skal drikkes ved korrekt temperatur

Efter jeg fik vinkøleskab åbnede der sig en helt ny verden for mig!
Tidligere havde jeg altid drukket vin ved stuetemperatur, som jo sagtens på en varm dag kunne være 24-25 grader. Nu hiver jeg flasker ud på 16-17 grader og vinen smager helt anderledes og langt bedre!
Tænk at jeg i så mange år havde drukket alt for varm rødvin?

I dag har det så givet det problem, at det er utrolig vanskeligt for mig at drikke ”varm rødvin”, så besøger jeg en ven eller kollega som hiver en vin direkte fra et køkkenskab, spøger jeg faktisk meget pænt om vi ikke lige må lægge den på køl i 20 minutter. Ofte kigger de lidt underligt, men jeg forklarer pænt at vinene fortjener den korrekte temperatur hvilket der er både respekt og forståelse for.

Måske kan disse tips inspirere, eller få dig til at undres. Giv den gas, og oplev, hvordan rødvine ændrer sig, når de får sænket temperaturen, eller hvor stor en smagsoplevelse hvidvine kan give.
Dan erfaringer og træf dine egne konklusioner i vinens vidunderlige verden!

God jagt og skål!

Læs mere om vin her